Een vlek in het leer? Wat nu?

Een vlek in het leer? Wat nu?

Een leren bank kan stoer industrieel of luxe uitstralen. Maar niks is zo erg als een vlek in het leer. Want wat doe je als je peuter een tekening met inkt op je mooie lichte leren bank heeft gemaakt? Of wat als er een chocolade vetvlek in de geschuurde lederen bekleding van je nieuwe fauteuil zit? En ondanks de zonwering, hebben de UV stralen vat op je leer kleur gehad, waardoor de kleur van de bank is veranderd. Hoe ga je dat aanpakken?

 

Allereerst is het verstandig om uit te vinden wat voor soort leer je in huis hebt staan. Twijfel je nog welk leer je wilt? Misschien biedt deze blog dan meer duidelijkheid.

Beschermd leer

Dit leer wordt ook wel aangeduid als: afgewerkt leder, semi-aniline, gepigmenteerd of gedekverfd leder. Het leer is door zijn bescherming geschikt voor dagelijks gebruik. In deze categorie leder zijn kwaliteitsverschillen. Het is het daarom verstandig om voor het gebruik van onderhoudsmiddelen, altijd een onopvallende plek als proefstuk te gebruiken.

Hoe herken je beschermd leder?

Wanneer je zachtjes over de oppervlakte van het leder krabt, blijft de kleur onveranderd. Wanneer je een soft cleaner gebruikt, dan blijft deze op de bovenlaag liggen en verandert de leerkleur niet. Bovendien glanst de oppervlakte, net als bij gelakt hout, iets.

Aniline leder

Dit leer wordt ook aangeduid als: natuur leer, puur leer, onbeschermd leer. Aniline leder kan met diverse behandelingen een ander effect krijgen. Bijvoorbeeld een pull-up of wax. In aniline leder zijn wederom grote kwaliteitsverschillen. Daarom is het raadzaam om de behandelingen eerst uit te proberen op een onopvallende plek.

Hoe herken je aniline leder?

Bevochtig een vinger en wrijf zachtjes over het leer om te zien of het donkerder wordt. Wanneer het vocht opdroogt, neemt het de oorspronkelijke kleur weer aan. Een andere manier is zachtjes met je nagel over het leer krabben. Is de kras lichter van kleur? Dan is het aniline leder.

Nubuck leder

Dit leer is natuurlijk een aniline leder. De bovenkant van het leder is geborsteld, waardoor de poriën open komen te staan. Hierdoor ontstaat een fluweelachtige structuur. Nubuck wordt door een hoop mensen verward met suède. Suède is echter de vleeszijde van het leder.

Hoe herken je nubuck leder?

Als je over de oppervlakte strijkt met je hand, dan blijft er een vleug zichtbaar. De test met de vochtige vinger is hier ook mogelijk. Is het leder met was behandeld, dan verdwijnt de was wanneer je met een spons een paar keer over het leer wrijft. Hierna kan je de eerdere twee testen toepassen.

Een vlek in het leer? De oplossing!

Inkt van een ballpoint in aniline en beschermd leer verwijder je met het product Inkt away. Een chocolade vetvlek in geschuurd leder verwijder je met verschillende producten: een nubuck cloth, foam cleaner of leather degreaser. Met een strong cleaner verwijder je chocolade uit aniline en beschermd leder. Verkleuren van aniline leder los je op met een aniline op kleur. Door het aanbrengen van diverse lagen bouw je de kleur weer op. Het resultaat is een nieuw meubelstuk.

Bij al deze handelingen is het belangrijk dat je de test eerst uitvoert op een stukje leder wat niet in het zicht staat. Dan weet je ook wat het product doet en kan je het probleem juist aanpakken.

Wacht nooit te lang met een vlek in het leer

Er zijn nog veel meer oplossingen voor een vlek in het leer. In de winkel zijn er bijvoorbeeld veel verschillende onderhoudsproducten te koop. Zo hebben we onderhoudsproducten voor verschillende kleuren leer, een gewone reiniger, voedende crème en spuitbussen voor open leer

Wacht nooit te lang met het aanpakken van het probleem. Want hoe langer je wacht met een vlek uit het leer halen, des de moeilijker het wordt. Het periodiek onderhouden, reinigen en voeden van het leder verlengt de duurzaamheid van je leren bank of fauteuil. Het maakt vaak het herstel van ongelukken ook een stuk makkelijker.

Tekst: Conny Gruijters
Afbeeldingen: Bodilson, Leolux, IN.HOUSE, Label